Nye funksjoner i iOS5


I løpet av uka vil alle elever (og forhåpentligvis alle lærere) være oppe med iOS5. Hva er egentlig nytt? Hvilke funksjoner er nyttige, hvilke er bare "kjekt å ha"? Jeg skal her prøve å gi et lite sammendrag på hva jeg opplever som nyttig i denne oppgraderingen.

PC-free!
Dette er faktisk en stor nyhet! I praksis betyr det at etter å ha oppgradert til iOS5, trenger vi ikke lenger kople iPaden til en PC/Mac for å oppgradere den, eller for å få ut filer fra den. Heretter vil alle systemoppgraderinger skje via APP Store. I tillegg kan man hente sine iWork filer, ut fra sin PC/Mac. Dette skjer via iCloud, den nye skylagringstjenesten til Apple. Bildene man tar på sin iPad blir også automatisk sendt til andre enheter, via noe Apple kaller Bildestrøm. Kjøper man en ny iPad, trenger man heller ikke å sette den opp via iTunes. iPaden har blitt en selvstendig enhet, som kan settes opp fra bunn av - uten tilkopling til PC/Mac.


iCloud
Tanken med iCloud er at når du produserer noe på en av dine enheter, automatisk sprer seg til dine andre enheter. I prinsippet blir ting lagret i skyen (iCloud), og pushes videre ut til dine enheter. For mange av dere, har dere en iPad og en PC. Det betyr at de bildene du tar med iPaden, automatisk pushes til PCen din, så lenge begge har tilgang på internett. Har du en iPhone, vil også bildene bli pushes dit. På samme måte, hvis du tar et bilde med din iPhone, vil de automatisk bli lagt i bildemappa på PCen og på iPaden. Praktisk! Det betyr også at de dokumentene du f.eks har lagret inne i Pages-APPen, også blir å finne via PCen eller iPhonen. Kjøper du musikk på en enhet, vil den bli å finne på alle dine enheter.
I tillegg har man mulighet til å sette opp at det blir tatt sikkerhetskopi av hele iPaden i iCloud. Det krever antagelig at du må kjøpe ekstra lagringsplass (140kr pr år for en 16GB iPad). Dette kan være vel verd pengene...


Bilder
Bilder-APPen har fått endel nye funksjoner. Nå kan du beskjære, rotere, gjøre enkle forbedringer og fjerne røde øyne (det siste ikke så aktuelt for iPad) uten å forlate APPen. Nytt er også at du kan opprette   mapper (eller album). Det har vi ventet på! Med iCloud blir bildene gjort tilgjengelig andre steder (beskrevet ovenfor).


Kamera
Siden elevene som oftest har iPaden med seg, er det lett for dem og ta bilder. Vi har vel erfart at kameraet kommer til kort i en del sammenhenger, spesielt i lite lys (i motsetning i iPhone har iPad ingen blitzfunksjon). Uansett, det har kommet litt flere funksjoner i Camera APPen. Du kan nå få opp et rutenett når du fotograferer (for lettere å kunne ta bilder ut i fra "det gyldne snitt"), du kan zoome med fingrene slik du er vant til fra andre APPer (kun digital zoom). Du kan med et enkelt trykk på skjermen bestemme hvor fokus skal være. Bilde kan også taes, ved å bruke "Volum-opp" knappen på siden av iPaden (dette kan imidlertid komme i konflikt med linsa på iPaden, slik at fingrene kommer i veien i bildet). På en iPhone er denne funksjonen mer funksjonell.


Safari
Nettleseren på iPaden har også fått seg en ansiktsløftning. Safari Leseliste gir deg mulighet til å legge artikler i en leseliste, og du kan senere lese artikkelen i ro og fred. (Skal du i tillegg lese artikkelen offline, trenger du en annen APP for det, f.eks. InstaPaper). Du har også fått en "Leser"-knapp i feltet til nettadressen, som stripper artikkelen for unødvendig reklame og distraksjoner. Det kan gjøre en artikkel betraktelig mer lettlest.
Safari har også fått faner, noe som gjør det lettere å jobbe med flere nettsider samtidig. En mindre viktig tilleggfunksjon (for meg) er også muligheten til å sende en side til Twitter, så du kan tvitre videre om dette...


iMessage
En ny APP som dukker opp på iPaden etter oppgradering, er iMessage. Hva er dette? Det er nå mulig å sende gratis "SMS" til andre iOS5 enheter (iPader og iPhone, iPod). Du kan også sende bilder, videoer, lokalasjoner og kontakter. Også muligheter for gruppesendinger. Alt er syncet, via iCloud, så du kan starte en samtale på en enhet, og fortsette den på en annen enhet. Så, som en enda raskere måte å sende meldinger på til elever, kan være å bruke denne gratis "SMS"-tjenesten.


Påminnelser
Apple har samlet alle meldinger i en APP. Det betyr nå at du kan få beskjed om ny epost, venneforespørsler, meldinger osv, alt på ett sted. Du får lettest tak i dem ved å trekke ned menylinjen på toppen av skjermen. Derifra kan du trykke på den meldingen du ønsker å se mer på, og du blir direkte "satt over" til riktig APP. Disse påminnelsene vises også på låst skjerm, og du kan derfor raskt nå dem.


Aviskiosk
Kanskje ikke den største nyheten, men det er altså nå mulig å abonnere på aviser og magasiner digitalt. Dette er en komversiell APP som tilbyr deg en rekke publikasjoner.



Mail
Mail-APPen har vært forholdsvis begrenset når det gjelder formatering av tekst. Nå, i denne versjonen, har det endelig blitt mulig. Du kan nå bruke uthevet, italic og understreket tekst i mailene dine. Det støttes nå også innrykk i teksten. Drag-and-drop i adressefeltene, og mulighet for å flagge viktige meldinger. Det er nå også mulig å opprette og slette mailbokser på iPaden - dette var før ikke mulig. Bedre søkemuligheter ved og også kunne søke etter spesielle ord i hele meldingen. iCloud tjenesten tilbyr også en gratis mailadresse til alle brukerne (men det har vi vel alle allerede fra før). Men ved å opprette og bruke en adresse her, vil man nyttiggjøre seg av enda flere funksjoner.....


Kalender
De fleste av oss har koplet kalenderen vår til Google kalender, men det er også mulig å bruke kalenderen som er integrert i iCloud tjenesten. Nytt i ny versjon er at vi nå også har års-visning på iPaden.Opprett nye avtaler enkelt ved å trykke på skjermen. Det er også mulig å lage nye kalendere, lage nye navn og slette kalendere direkte fra iPaden. Kalenderdeling fungererer med iCloud løsningen (vi har kalenderdelingsmulighetene våre i Google kalender).



Flere fler-fingre funksjoner
Det har blitt enda viktigere å ha alle fingere i behold etter at iOS5 kom ut. Nye funksjoner har blitt lagt til ved bruk av 4 fingre på skjermen. Du kan nå løfte opp "docken" som viser kjørende programmer ved å dra den opp med 4 fingre. Du kan også bla mellom åpne programmer ved å sveipe 4 fingre over skjermen. For å komme tilbake til hjemskjermen, kan du nå "krønsje" det åpne programmet sammen med fingrene. Å dra ned påminnelsene øverst på skjermen har vi allerede vært inne på.


Finn min iPad!
Denne funksjonen er ikke ny, men blir gjort tilgjengelig for oss nå med iOS5 og iCloud. Vi kan faktisk spore opp vår iPad via en nettside, slik at hvis den har kommet på avveie, viser tjenesten på et kart hvor den ligger. Dette er lite hensiktsmessig hvis du lurer på hvor i huset iPaden befinner seg (så nøyaktig er ikke tjenesten), men om den befinner seg på jobben eller hjemme - kan tjenesten hjelpe deg meg. Kan også være til hjelp hvis iPaden blir stjålet.




Enda mer!
Ja det er enda mer. Apple "skryter" av over 200 nye funksjoner i iOS5, så jeg har bare omtalt noen av dem. Du kan ta en titt på Apples sider for å få vite mer om det nye systemet - her finner du noe! Her finner også informativ video (Ja, det er mye reklame her - men noe nyttig finner du i den...)

Kommentarer

Legg inn en kommentar