Hva har iOS 9 å tilby skolen?

Bildet er hentet fra apple.com
8.juni hadde Apple sin årlige WWDC - en stor utviklerkonferanse, der de presenterte de nye
versjonene av iOS, Mac OS og WatchOS. Som vanlig er det et meget godt planlagt show, med høy halleluja-faktor. Men hva har nyhetene å si for oss som bruker iPad i skolen? Dette innlegget konsentrerer seg om iOS 9 og de funksjonene jeg ser nytte av i skolesammenheng.

iOS 9 er altså det nye operativsystemet til iPad og iPhone, og vil bli sluppet i høst. Apple ønsker først og fremst med denne oppdateringen å bedre batteritiden, øke ytelsen og sikre personlige data. Men de ønsker mer. De vil legge til mer intelligens som endrer måten vi bruker APPene og de mobile enhetene på.

Siri 
Siri kommer endelig på norsk. Siri er en tjeneste der vi kan "snakke med" enheten. Gi den instruksjoner muntlig, spørre spørsmål og få svar muntlig. Dette er nyttig for alle, men kanskje aller mest for de som sliter med lese- og skrivevansker. Du kan f.eks spørre Siri; "Hvis meg bilder fra Oslo i mars", og iPaden/iPhonen vil vise deg de bildene du tok i Oslo denne måneden. Du kan også be Siri å minne deg på ting basert på tid eller sted. I tillegg har den også intelligente, proaktive assistent- og søkefunksjoner, se Apples Keynote (fra ca 30minutter ut i showet) for mer info om dette. Alle personlige data som trengs for disse intelligente søkene, forblir på enheten. De er anonymisert og blir ikke linket med Apple ID eller andre tjenester. Dette er bra!

Notater-APPen
Notater blir mye brukt, selv om den har hatt forholdsvis liten funksjonalitet og begrensede
muligheter. Vi har ofte anbefalt mer avanserte notater-tjenester som f.eks EverNote eller OneNote. Nå kommer Apple med en del forbedringer. Notater-APPen forblir en lillebror sammenlignet med de andre nevnte her, men har fått nye muligheter som mange vil like.
Den får nå en verktøylinje, men formateringsmuligher - dette har vært savnet. Det betyr at du nå kan lage overskrifter og checklister i tillegg til vanlige formateringsmuligheter (Bold, Kursis, Understrek). Du har nå også muligheter til enkelt å inkludere bilder i notatene dine, og et nytt tegneverktøy gjør at du enkelt kan lage skisser og inkludere dem i notatene dine. I Safari, du kan legge linker til aktuelle web-sider direkte i notatene dine.

Kart og nyheter
Kart-APPen er oppdatert, spesielt med informasjon om kollektivfabrikk. Dette er foreløpig begrenset til de "viktigeste" landene og stedene for Apple, og Norge er ikke med i dette, ennå.
En helt ny APP, Nyheter, ble presentert på WWDC. Det er en ny plattform for magasiner og aviser, og mulighetene er mange. Artikler kan inneholde multimedia innhold, og layout er innbydende og vakkert. Du kan selv velge hvilke magasiner/aviser du vil følge, og også velge emner. Du får da en personlig "portefølge". Idèen er langt fra ny, det finnes mange slike tjenester på nett, men Apple presenterer en slik tjeneste på en delikat og brukervennlig innpakning. De har laget et eget format de kaller "Apple News Format". Tjenesten er "intelligent", det betyr at den lærer seg hva du leser, og foreslår andre artikler innenfor interessefeltet. Denne nyhets-APPen har absolutt noe for seg når man skal fordype seg i et emne, og ønsker å drive research, og lese seg opp på et område. Slik jeg ser det, har denne tjenesten virkelig potensiale til å bli noe stort, og forandre måten mange leser aviser og magasiner på. Spørsmålet er hvor raskt vi får norske artikler med "Apple News Format" inn i tjenesten. De starter opp i USA, UK og Australia.

Quicktype
I iOS8 ble det introdusert ordforslag øverst på tastaturet når du skriver. Dette fungerer aldeles glimrende på engelsk tastatur, og vi venter veldig på at det også skal komme på det norske tastaturet.
Nytt i iOS9 er det også er inkludert snarveier til klipp og lim, bildeinnsetting og formateringsvalg. Dette er meget nyttig. En annen nyttig funksjon er at vi nå, ved å bruke 2 fingre på tastaturet, gjør det om til en "trackpad". Du kan nå markere tekst og scrolle, slik som du bruker trackpaden på en vanlig Mac. Kopler du til et ekstert tastatur, får du en oversikt på skjermen over hvilke snarveier som fungerer på tastaturet, samt mulighet til å raskt "switche" mellom APPer. Disse nye tastaturfunksjonene er virkelig gode skritt fremover, og gjør iPaden enda mer komplett som "the-only-one"-device til skolebruk.

Multitasking
Slide-over
iPaden har alltid hatt en form for multitasking, selv om mange opplever den som svært begrenset. Det har bare vært mulig å ha en APP oppe av gangen på skjermen. iOS9 gir oss nye muligheter.
For det første er det nå ny APP-switcher når du dobbelklikker på Hjem-knappen. I stedet for å ligge etter hverandre, ligger nå APPene opp på hverandre, og gir en "smoothere" opplevelse av å bla i APPene. Man kan nå også "dra inn" en APP nr.2 når man er i en APP. Apple kaller dette "slide-over". F.eks Meldinger APPen legger seg da delvis over den APPen du har oppe. På toppen kan du selv velge hvilken APP du ønsker å dra inn (Dette vil fungere på iPad Air og nyere).
Split-view
Ønsker man å jobbe i begge APPene samtidig, kan man velge "Split-view". Da blir skjermen delt, og man kan jobbe samtidig i begge APPene. Dette er nyttig hvis man f.eks skal gjøre notater samtidig som man leser. Man kan velge hvor stor plass hver av de 2 APPene skal bruke av skjermen. Split-view er såpass ressurskrevende, at det kun er den nyeste iPaden (Air 2) som får denne muligheten. Jeg er nå ekstra glad for at vi valgte å gå for denne modellen når vi bestilte iPader til neste skoleår.
En ting som er virkelig funksjonelt, er at man kan se en video på en del av skjermen, mens man jobber i en annen APP. Videoen legger seg da på toppen (picture-in-picture), og ligger der uavhengig hvilken APP man bruker. Veldig smart med tanke på omvendt undervisning, hvor eleven skal se en video, samtidig som han/hun skal gjøre f.eks notater.

iCloud-Drive APP
Mange har i flere år spurt etter en måte å se filer på, uten å gå inn i den spesifikke APP. Nå tar Apple frem en APP som har ligget skjult i iOS8. APPen heter iCloud Drive, og fungerer på samme måte som Finder på en Mac, eller filbehandler på en Windows maskin. Gjennom APPen får man tilgang til hele Drive-biblioteket. Det er nyttig. Skolemessig har vi glede av dette, men jeg tror at vi kommer til å få et "problem" neste skoleår med at de 5GB man får gratis av Apple til iCloud lagring, vil raskt fylles opp. Kanskje spesielt fordi vi kjøper inn 64GB iPader. Elevene må da oppgradere sin iCloud lagringsplass. Selv om dette ikke er spesielt kostbart, vil det alltid være endel som ikke gjør dette...

Økt batteritid
Apple sier at i iOS9 har de gjort tiltak som gjør at du kan bruke en iPhone 6 en time lenger enn med iOS 8. Dette skyldes forbedringer i OSet, og at skjermen ikke lyser hvis du legger skjermen ned mot underlaget. De har innført en Low Power modus som skal bidra til lenger batteritid.
Erfaringene våre er at iPaden stort sett holder hele skoledagen, hvis eleven kommer med den fullt oppladet ved skolestart, men bedre batteritid kommer alltid godt med.

Oppgradering til iOS9 krever mindre plass!
Vi har ennå oppgraderingen til iOS8 i minne. Nesten ingen elever (eller lærere) hadde nok fri plass på iPaden til å få oppgradert. Det ble mye å gjøre for IKT avdelingen. Det måtte være 4-5 GB ledig plass, og hvem hadde vel det på en 16GB iPad.
Apple har heldigvis gjort noe med dette. Ved å strømme oppgraderingen i stedet for å først laste ned, pakke ut og installere, trenger man nå bare i overkant av 1GB tilgjengelig for å få oppgradert. Dette var på tide, og vil spare oss for MASSE jobb i forhold til iOS8 oppgraderingen.
Operativsystemet skal også være raskere og mer responsivt. Det skal gi raskere scrolling, mykere animasjoner og generelt bedre ytelse, også på eldre enheter.

Extensions og Open Source Swift 2
Dette er litt for teknisk til å beskrive i detalj her, men i korte trekk handler det om at Apple har gitt enda bedre verktøy for APP-utviklerne til å lage gode og funksjonelle APPer. APPene kan jobbe mye tettere sammen, og arbeidsflyten kan derfor bli langt "smoothere". Så vi kan forvente mange spennende og funksjonelle APPer i tiden som kommer, som vil gjøre iPaden til et enda kraftigere verktøy både til jobb-, skole- og privatbruk. Vi gleder oss.

Kilder:
WWDC15-keynote
ITavisen
Jan Gamre





Kommentarer