Med fokus på iTunesU ved Gjennestad VGS

Endel av våre lærere har brukt iTunesU som distribusjonskanal av fagstoff i flere år allerede. Nå har vi satt inn et støt for å få alle over på denne plattformen. Hovedgrunnen er iTunesU 3.0, og dens nye funksjoner. Tjenesten er i ferd med å bli en komplett løsning for distribusjon, kommunikasjon og innleveringer. I disse uker gjennomgår alle lærerne på Gjennestad VGS opplæring (tilpasset deres forkunnskaper) for å komme igang med og utnytte alle de mulighetene iTunesU kan gi oss.

Hvorfor denne satsingen?
Vi bruker mange løsninger i vår skolehverdag. FOR mange vil noen kanskje mene. Ettersom iTunesU blir mer og mer innholdsrik, ser vi nå muligheten for å kunne kutte andre løsninger. Den som kanskje først ryker, er Showbie Pro. Lærerne har vært godt fornøyd med Showbie, og mange vil nok kanskje savne den. Men det faktum at de fleste funksjonene nå finnes i iTunesU, som er en gratistjeneste, gjør at Showbie antagelig må vike. Vi betaler i dag ca 25000,- pr. år for Showbie (35 lærere). Dette er penger vi gjerne vil spare.
Fronter, vår LMS, blir også stadig mindre brukt. Vi har noen områder hvor vi fortsatt bruker Fronter:

  • Arbeidsplaner
  • Fravær og anmerkninger
  • Vurderinger og portefølge
  • Innleveringer med plagiatkontroll
Den første ser jeg nå lett kan overføres til "Annonseringer" funksjonen i iTunesU. Vurderinger og portefølge har etterhvert blitt bra i iTunesU, men vi kjører fortsatt "dobbelt bokføring" her. Innleveringer med plagiatkontroll kan gjøres på andre måter, så da gjenstår først og fremst Fravær og anmerkninger. Vi har tittet på systemet iSkole, som skoleadministrativt system på Gjennestad, men foreløpig er det alt for lite brukervennlig på mobilt utstyr som iPaden. Kanskje må vi vente på Visma, til de har sin løsning klar på dette området.


Hva er bra med iTunesU?

Alt på et sted!
Etter at vi innførte iPad i 2011 på Gjennestad, har vi vendt oss til å bruke forskjellige tjenester til forskjellige oppgaver. Fordi ingen løsning har vært komplett, slik de gamle LMSene har vært for PC/Mac brukere. Nå er iTunesU iferd med å nærme seg en slik løsning for iPad brukere. Og vi vil heie det frem til å bli enda bedre og mer komplett.

Nå med innlevering, vurdering og karaktersetting
Ver 3.0 ga oss flere meget nyttige og etterlengtede nyheter. Vi kan nå lage innleveringsmapper, aktivere karaktersetting, samt personlig oppfølging mot den enkelte elev. Dette gjør iTunesU til et kraftig verktøy. Portefølge er også mulig å få i de enkelte fag/kurs, som gir læreren en rask og god oversikt over klassen sin, og innleveringer/prøver/vurderinger. 

Privatchat med elever
Som i Showbie, kan man opprette en samtale med den enkelte elev, ned på oppgavenivå, dele ut fagstoff til den enkelte, for å dekke særskilte behov. Eleven kan spørre læreren direkte, uten å "blottlegge" seg for hele klassen.

Direkte retting i PDFer
Er innleveringen en PDF-fil fra elevene, kan læreren rette direkte i dokumentet med streker, tekstblokker m.m. Dette er en funksjon vi har blitt glad i etter å ha brukt Showbie et par år.

Oversikten
Brukes iTunesU av alle lærere på skolen, gir det eleven en unik oversikt over hva som er "postet" av fagstoff, hvilke (innleverings)oppgaver som venter, enten i et enkeltkurs eller alle kurs man er deltager i.


Hva ønsker vi oss i neste versjon?

Legg til materiell i et innlegg
For å legge til materiell i et postet innlegg nå, må man opprette en "oppgave", og så legge ved materiellet i "oppgaven". Ordet "oppgave" er misvisende. Skal man poste et innlegg, f.eks keynoten som du brukte i timen, kunne den vært et materiell-vedlegg i innlegget. Så hadde man sluppet å opprette en "oppgave" for dette.

Linke et innlegg til et underpunkt i kursplanen
Det har lenge vært mulig å lage en kursplan med underpunkter og under-underpunkter til et hovedpunkt. Vi ønsker oss muligheten å linke et innlegg til et av disse underpunktene, ikke bare de hovedpunktene som er satt opp i kursplanen.

Laste opp materiell direkte fra iCloud drive, Google drive i Mitt materiell
Jobber man på en PC/Mac, kan man hente filer direkte fra mappehierarkiet på maskinen. Jobber man kun på iPaden, må man først legge materiellet opp via "Åpne i annet program". Dette er ikke effektivt. Her bør vi ha muligheten, å kunne hente stoff direkte fra disse skytjenestene. Dette fungerer utmerket når elevene skal levere. Elevene får disse valgmulighetene når de skal levere.

Publiseringstidspunkt
Det er mulig å sette leveringsfrister på oppgaver. Vi ønsker oss også muligheten til å sette publiseringstidspunkter. Hvis vi f.eks. ønsker å slippe noe stoff (eller en prøve) til elevene til et spesielt tidspunkt, kunne det vært satt opp når oppgaven opprettes. Ikke blant de "hotteste" ønskene, men hadde vært kjekt å ha.

Administrasjonskonsoll
Hele systemet i dag er basert på Apple IDer som pålogg, og at læreren (eller den som oppretter kurset) er eneadministrator av dette. Svakheten med et slikt system, er at hvis noe skulle skje med denne læreren, så har ingen annen automatisk tilgang til kurset. Fra et skoleadministrativt synspunkt, er dette ikke sikkerhetsmessig bra, og det hadde vært ønskelig med en superadministrator som har tilgang på alle kurs, og kan få tak i all info som ligger inne i kursene (tenker på innleveringer og vurderinger). Slik vi har i LMSen idag. Hadde det også vært mulig at en administrator kunne forhåndsopprettet alle kurs/fag som skal kjøres på skolen påfølgende skoleår?

Det er sikkert flere ting vi også kunne ønsket oss. Hva med fravær? Kunne det også implementeres her? Kom gjerne med innspill på hva dere ser som styrker og svakheter med iTunesU slik det er idag.

Kommentarer