Sandefjord konferansen 1-2.november 2012

Brettboka arrangerer nå Nettbrett konferanse i Sandefjord, Park Hotell. Mange deltagere har funnet veien hit, ca. 150 stk. Mange leverandører er også til stede, og dette ser ut til å bli en bred konferanse. Deltagerne består av skolefolk, fylkeskommuner, leverandører og forlag. Deltagerne kommer fra hele landet.
Notatene på denne bloggen er kun fra første dag av konferansen...



Olav Reitan, mannen bak idéen om Brettboka, starter konferansen med å presentere alle deltagerne...

Sande skole, Thomas Mørk kommer med en flokk 2. og 4. klassinger. De har hatt hjelp fra RIKT til å komme igang. De har begynt å bruke iPad for å få elevene til tidligst mulig til å knekke lesekoden. De bruker flere APPer, og bruker dukketeater og spilt inn dette. Viser en tegnefilm laget av elevene. Veldig enkel - og veldig bra. Replikkene er lest inn av elevene. APPen de har brukt, heter Puppet Pals. De viser også en APP som man kan prøve å finne så mange ord som mulig med et gitt antall bokstaver i løpet av 2 minutter. APPen heter Ruzzle. Viser også APPen Pengelek. Denne viser hvilke sedler og mynter som skal brukes når man handler varer til forskjellige priser.

Olav Reitan introduserer de store selskapene som står bak teknologien, Apple, Google (Android) og Microsoft. Han går gjennom nettbrettmarkedet. Trekker frem Apple som "trendsetteren", og som har endret mye av tankesettet i skole- og IT-verdenen. Android har kommet etter og Microsoft er nå på trappene med sin Win8. Mange er spent på hva Microsoft nå tenker og hva de har på lager... I tillegg har vi Amazon med Kindle brettene - Alle blandt verdens største selskaper. Andre som kjemper i dette globale markedet har vi også Facebook (1 milliarder brukere), og skaffer seg god oversikt over folks nettverk, forbruksmønster og tanker... Google har også gd oversikt over hva vi søker, handler, interesser, osv. Kommer Google snart med globale lærebøker som kan oversettes til alle verdens språk?

eBok markedet, domineres av Apple (iBooks), Amazon (Kindle) og Adobe (som er med på å styre hvordan vi leser digitalt). Brettboka ønsker å være et norsk alternativ til de 3 store A-er. De vil beholde det beste fra forlagets lærebøker (gjennomarbeidet kunnskap, utprøvde læringsstruktur, farget av en forfatters tanker og struktur, kulturskatt som skaper felles verdier). Brettboka vil gi forlagene et inntekstgrunnlag for nyskapning og videreutvikling av lærebøker.

Brettbokas digitale læremidler:

  • Offline på brett (men mulighet for netttilgang og oppdatering)
  • Felles struktur (web ressurser)
  • Studiearbeid lagres i boka (ikke i LMS)
Brettboka er et enkelt verktøy for bestilling, distribusjon og bruk av digitale lærebøker i skolen. Brettboka gir alle forlagene en effektiv distribusjonskanal for bøker til nettbrett. Brettboka vil ivareta personvernet og beskytte innholdet mot misbruk og kopiering. De ønsker å omskape papirboka til brettboka. Personlige notater og markeringer. Tekst og bilder kan enkelt førstørres. Alt innhold er søkbart. Opplesning av tekst. Ønsker å legge inn digitale ressurser; interaktive oppgaver, filmer og animasjoner.Hvorfor bruke pdf-formatet?


Fordeler med PDF formatet:
  • Standard format i alle forlag (trykk og web)
  • Digitaltbok og papirbok kan brukes om hverandre
  • Enkelt og lett, opptrer likt i alle typer nettlesere
  • Lett å bruke, søke, zoome og annoteringsverktøy
Kommentar: Olav Reitan virker mye mer visjonær og tro på Brettboka, enn fjorårets konferanse ga inntrykk av. Det blir spennende å se om forlagene er med på laget å gjøre denne APPen/systemet til sin langvarige distribusjonskanal, eller om dette kun er en midlertidig løsning inntil de har egne systemer på plass.

Neste på banen er Microsoft...

MICROSOFT - MER ENN DIGITAL DISTRIBUSJON




De har nå endel dingser som fungerer, sammen med Win8 (RT-device). Som "vanlig" slår Microsoft på stortromma, viser proffe filmer og forteller om hvordan ting skal bli.... Fremhever Slates, som er en hybrid mellom nettbrett og laptop. Håvard fra Microsoft har sikkert god karakter fra selgerskolen. Tar oss med hele veien fra kritt og blekk til nettbrett. Med beroligende bakgrunnsmusikk.

En av overskriftene for Microsoft er Samhandling. De skal vise samhandling, med en samarbeidsverktøy som heter Lync. De drar opp en chat. Marie Helene (kollega på gangen) viser en presentasjon via denne chat-kanalen. Kjører da en Win8 presentasjon. Demo av Metro grensesnittet. Fremhever at man kan lage startskjermen, akkurat slik du ønsker. Viser også mulighet for å kjøre den "gamle" GUI i Windows.. Kan sette disse skjermene sammen, slik at du ser begge to samtidig. Marie viser videre (via skjermdeling) OneNote. OneNote er som et nav som samhandler informasjonen.

Microsoft ønsker å være en plattform som ligger i bunn, uavhengig av device.


Lunsj, så neste mann ut...

RIKT - erling@rikt.net, blog.rikt.net, Tw:erlinggr

Læring er det viktigste. Læreren er den viktigste brikken i klasserommet. Bedre med en bra lærer uten digitale hjelpemidler, enn en dårlig lærer med masse digitale duppeditter.

iPaden - PC-killer

Erling bruker iPaden til alt, det eneste han har med seg på reise. "I have a dream", har en klok mann en gang sagt. Jeg lever allerede i "drømmen" - har vært i det i 2 år. Det heter ikke nettbrett, det heter læringsbrett. I prosessen så lærer man. Learning by doing, det skaper prosess og refleksjon.

Praktisk tilnærming.

  • Eksempel 1: Lære hva symmetri er. Med iPaden lekte de med begrepet "symmetri". Lek skaper læring. Elevene får et helt annet engasjement. Tips på gratis APP. MirrorPaintLite. Her kan man tegne symmetri.
  • Eksempel 2: APP: Drawing Pad. 1. klassinger er veldig raske med å komme igang med arbeid. De er igang med å lære og lese og skrive med en gang. Dette gjør eleven selv. Ukas bokstav. Finne tegninger som har ukas bokstav i seg.
  • Eksempel 3: VIderegående: Dokumentere et bygg og anlegg prosjekt. De dokumenterer med bilder og film, ikke lange skriftlige avhandlinger. Hvis det skriftlige står i veien for yrkeskompetanse, blir det feil.
Relevans.

  • Ungdom lærer ofte ved å se på video. De bruker ofte YouTube for å lære seg ting. Hvorfor ikke utnytte dette i skolen. Vi kan lage filmer for å lage undervisningsopplegg. Det er også veldig mye læring når elevene lager filmer.
  • Kjører en demo av en BlueTooth CO2 måler, hvor han live måler CO2 i lufta, og får dette opp på iPaden.
  • iPaden gjør det enkelt å få det til å se bra ut. APPene gjør det enkelt for alle å få det til.
  • Sliter litt med å komme inn på Connect - fikk ikke vist dette slik han ønsket.
  • Kan bruke Connect til å dele filer med andre. TIlrettelagt for samarbeid. Hver bruker har 5GB tilgjengelig lagring i Connect.
Bli sett!

  • Viktig for elever å bli sett!
  • Produsere for publikum. En kladdebok lever innenfor sine 2 permer. Produsere for å dele gir arbeidet mye mer verdi! Kvaliteten øker drastisk. Skal ting vises for klassekamerater - eller på web, så skjerper dette arbeidet.
  • ...mer tekniske feil - bildet forsvant på skjermen - kom ikke opp igjen....


Så går vi videre med Eplehuset....En iPad kan tilpasset inviduelt, slik at det fungerer optimalt for brukeren.

  • Fungerer som et bra verktøy. Mye mer mobilitet.

Apple og iOS. Apple var først, er størst og leverer desidert mest på nettbrettarenaen.
Over 300 millioner iOS enheter i bruk, 200 mill oppgradert til iOS6 på 4 uker!
Over 700000 APPs, med over 275000 spesielt utviklet for iPad. Veldig mye er for utdanning med høy kvalitet.
Bra bakoverkompatible produkter kommer jevnlig, med store nyvinninger.
Utvalget iOS apps vokser vesentlig raskere enn de to andre plattformene.
iOS er førstevalget hos flertallet av utviklere. 35 milliarder apps-nedlastinger. Norsk innhold; apper og materiell.
  • Apples løsning er totalt integrert, alt er bygd for å fungere sammen
  • Apple garanterer kvaliteten og sikkerheten - og støtter åpne standarder
Hvem er Eplehuset? - En av Europas største Apple-partnere med dedikert fokus på skole. Apple Education Solution Expert.
Eplehusets erfaring med iPad i norsk skole
  • Gir nye læringsmetoder og arenaer
  • Engasjerer og inspirerer elever og lærere

Eplehuset Kontroll
Kontroll og styring av skolens mobile enheter.
  • Støtte for iOS, Andoid og Windows Phone
  • Push av dokumenter, og trekke de tilbake
  • Mulighet for lagring i norsk skytjeneste
  • Styring av APPer
  • Mulighet for eksamensløsning (trygg prøvemodu)
  • Sikre servere i Norge
  • Billig!
Nasjonalmuseet har gått for en slik løsning. Digitalt verksted for ungdom. En komplett pakke til undervisning. Sendes rundt om i Norge til forskjellige skoler. Styres sentralt med Eplehuset kontroll.
Rogaland VF har "bring your own device". Dette har vært en stor suksess. Eleven kan ta med sin egen PC/Mac/iPad, eller de kan få hjelp til å kjøpe.
Neste mann ut er Lovisenberg diakonale høyskole, ved Hallgeir Lien.
Hele sykepleierhøgskolen fra PC til nettbrett. 800 studenter, 90 ansatte. Har også sykehus og sykehjem på området.

De trengte en enkel plattform, lag digital kompetanse hos ansatte. De landet til slutt på iPad.
Ansatte har: MacBook Air, iPad og iPhone.
Studenter har: iPad.
Denne overgangen (fra ingenting) var stor, men det skapte overraskende lite fuzz. Eplehuset har laget gode verktøy for å få en god fungerende plattform.
De har også utviklet en egen APP, som inneholder info om skolen, anbefalte APPer, osv.
Bildet viser standard APPer for studentene ved Lovisenberg DH. De bruker ikke Brettboka, men Smartboka er endel i bruk. De skal nå igang med å produsere mer av egne lærebøker og videoer.

Veldig mange studenter gir tilbakemelding om at iPaden har stor reel nytte i skolehverdagen.


Så er ATEA sin tur med presentasjon.

Oppsett og drift av nettbrett i skolen - De kommer egentlig til å snakke om andre ting....

  • Trender - nettbrett
  • Siste nytt fra Samsung
  • iPad i skolen fra Atea
  • Hvordan drifte et miljø med forskjellige OS.
Windows 8 er kritisk for Microsofts fremtid. Er det vinn eller forsvinn?

Microsoft går inn i markedet, og mener at de i 2016 fortsatt vil være bak Android og iOS (Apple). Fra å være IT som bestemmer utstyr, er det nå brukerne som definerer hva som skal brukes.

Mange iPader blir mistet ellet stjålet hver dag. Sikkerhet for dataene er viktig. 10 iPader forsvinner fra sikkerhetskontrollen på Gardemoen (?) hver dag. Eller var det i Norge.

Erlend - Nye utfordringer for utdanning.

  • Global konkurranse
  • Global gjensidig avhengighet
  • Nyskaping på arbeidsplassen (Bring your own device)
  • Alltid tilgjengelig informasjon (også lett å miste data)
  • Elevens bruk. De har blitt avanserte brukere.






Så spretter Stian fra Samsung opp... full av salgstriks og publikums frierier...


Samsungs slagord: "change everything but your wives and children".

Viser oss Galaxy Note 10.1. Veldig fokus på device - ikke på content. Lanseres med penn! Det andre "benet" til Samsung er Microsofts Win8. Disse produktene vil kjenkjennes med navnet ATIV.

Samsung ATIV Tab er iPad konkurrenten til Samsung med Windows plattform. (RT)

Samsung ATIV smart PC, med avtagbar skjerm, slik at den da fungerer som et nettbrett.

Alt dette er bra for alle. Jo mer konkurranse - jo bedre produkter/OS/APPer.



Den pedagogiske IT-satsinga i Telemark Fylkeskommune

Viktig å stille seg spørsmålet: Hvorfor?

"Elevene skal settes istand til å mestre skiftende omgivelser i en ukjent fremtid."

Opplæringslova: Fylkeskommunen har ansvar for å holde elevene med digitalt utstyr.

Læreboka vår - ikke den viktigste. Det er læreplanene som er det viktige.


Aktive prosjekter i Telemark fylkeskommune...

Bruker taleopptak i norsk og engelsk. Brukes som et alternativ til muntlig fremføring. Dette har fått flere elever på banen.

Bruker iPod/iPad mye i dokumentasjonsarbeidet, og til å notere spørsmål ute i praksis som de ønsker å få svar på i teoritimene.

Blogger som dokumenter et par av prosjektene: http://sivsinblogg.blogspot.no, http://croftholmen.blogspot.no

iAnnotate (APP som de bruker). Bruker denne som Leseapp, Noteringsapp, Sorteringsapp. Dette er vel en konkurrent til Goodreader. Kan notere, gule ut og lage sammendrag. Kan søke i tekst - god funksjon.

Nye prosjekter 2012-13:

  • Prosjekt fra 2011-12 får fortsette
  • Galaxy tab i El energi
iSøve (delt ut iPad til alle på en videregående skole).
  • Søve videregående skole
  • Innspirert av Gjennestad VGS
  • Naturbruk og påbygg
  • 1:1 utrulling av iPad 2
  • "Værsågod - kjør på"
  • Alle lærere - alle fag
  • Slagord: Hvorfor gjøre det så vanskelig?
Mål: Målet vært er at vi skal bli et av de beste fylkene i landet når det gjelder bruk av digitalt utstyr.

Tom Jarle Christiansen har laget masse videoer i matematikk. Søk opp på YouTube eller iTunes U.

Måler du kunnskap din i hvor mange bøker du har lest? - og hvor tykke de er?

Gjør ungdommene våre det samme?

Bruker også Citrix løsning der de trenger Windows software.....

Kommentarer

  1. Det var jo eit innlegg om bruk av windows8-nettbrett i skulen også. Du finn meir om dette prosjektet her: http://detkomplettenettbrett.wordpress.com/ Sjå spesielt bak fana "Prospekt" for å få eit innblikk i kva prosjektet går ut på.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar