Lagring på iPad - igjen

Lagring er et stadig tilbakevendende spørsmål. iPaden har begrenset intern lagring, og de fleste skoler velger den minste modellen. Med stadig større oppløsning på skjerm og kamera, blir datalagringsplassen utfordret. Hvor skal elevene (og lærerne) ha arkivet sitt? Det tilbys stadig flere skylagringstjenester, og dette er lettvint å administrere. Er det godt nok?
iOS6 har gitt oss nye muligheter i forhold til lagring. Det er nå mulig å kunne sende dokumenter fra iWork programmene (Pages, Numbers, Keynote) direkte til f.eks. Dropbox. Dette åpner muligheten til å tenke nytt.

NY: I denne lille videosnutten, vises hvordan man i iOS6 kan lagre i nettskytjenester, direkte fra et iWork program (Pages).
Se videoen her.

Trykk "les mer" hvis du vil ha mer kjøtt på beinet om forskjellige lagringsløsninger i nettskyen.

Hva finnes av muligheter?

Vi kjører pr. idag lokal WebDav lagring for elevene. Det har sine fordeler. Man trenger ikke ut på internettet for å lagre, og slipper da og slåss om båndbredden. Det er lett for oss å administrere lagringen, med brukertilgang. Ulempen er at vi må drifte en slik løsning, så ressursmessig er dette mer krevende enn gratis skyløsninger. Vi har heller ikke gjort området tilgjengelig for elevene når de er utenfor skolen nett. Det betyr at de ikke får tilgang på lagringsområdet utenfor skolen.

Dropbox er vel den mest brukte skylagringstjenesten, og fungerer veldig bra på de fleste plattformer. Gode delingsmuligheter, og bra iPad APP, gjør denne til en av de beste...
Om det skulle være noen ulempe med Dropbox, så må det være lagringsplass og pris. Det medfølger kun 2GB gratis lagring, men det er flere muligheter til å øke dette med forskjellige tiltak. Invitere venner gir mer plass, kople til din FaceBook konto, + + +
Skal man kjøpe mer plass, er 100GB minste plass å kjøpe, og koster ca 570 kr ($99) i året - dvs ganske mye for en student/skoleelev. Til gjengjeld har han/hun da et hav av plass å boltre seg på.

iDriveSync er en forholdsvis ny aktør (i hvertfall for meg) og kommer inn på markedet nå med gode funksjoner og lagringsplass. De tilbyr 10GB gratis lagringsplass til alle, og 25 GB til studenter (så vidt jeg har forstått, vil ikke norske studenter kunne benytte seg av dette tilbudet). De har en bra APP, som gjør det lett å organisere filene. Ønsker man å oppgradere lagringsplassen koster det ca 285 kr ($50) for 150GB for et år, altså halvparten av prisen for 50% mer lagringsplass enn hos Dropbox. Også her er det mulig å dele filer med andre, opprette grupper, osv. Dette er med andre ord den tjenesten som gir størst gratis lagring, men som koster endel hvis man har behov for oppgradering (men betydelig rimeligere enn Dropbox).


box.net begynner etterhvert å bli en "gammel traver", men er fortsatt høyst oppegående. Vår anleggsgartner klasse bruker dette som sin lagringsplass, og mulighetene er her også bra. 5GB er gratis, ønsker man å oppgradere plassen koster ca 570 kr ($99) for 25GB, og ca 1140 kr ($199) for 50GB. Som de andre tjenestene, kan man også her dele filer, ha felles mapper osv. Her er det altså en gunstig inngangsbillett for å komme igang (5GB gratis), men veldig dyrt hvis man ønsker å oppgradere lagringsplassen. Prisingen på oppgraderingen gjør denne løsningen lite gunstig å satse på... 


Gdrive er Google skytjeneste, og fungerer veldig bra som en integrert lagringsløsning på Mac og PC, men jeg har ikke like god erfaring med dette som skylagring på iPaden. APPen er fin for å hente dokumenter som allerede er lagret i skyen fra en Mac/PC, men noe mer krunglete hvis man skal lagre direkte fra iPaden i Google skyen. Mulig det er noe jeg ikke har fått med meg - men dette er jeg ikke fornøyd med. 5GB med gratis lagringsplass følger med vår Education versjon av Google Apps, og så vidt jeg kan se, er det ikke mulig å utvide denne lagringsplassen. Har man en privat Google konto, har du derimot mulighet til å kjøpe mer lagringsplass. 25GB ekstra lagringsplass koster 15 kr pr. mnd, 100GB koster ca 30 kr pr. mnd, mens 200GB koster 285 kr pr år. Det er også mulighet for å kjøpe enda mer plass, hvis det er ønskelig. Så skal man ha mye plass, er nok Googles Gdrive mest prisgunstig. Men ikke like hendig å bruke som de andre alternativene...

Trenger skolene lokal lagring?
Etterhvert som disse overnevnte tjenestene bare blir bedre og bedre (og større og større), ser jeg ikke helt noen grunn til at skolene skal kjøpe inn og drifte egen lagring til elevene. Så lenge båndbredden er ok, så vil det være mye mer lettvint og greit og la elevene ta ansvar for sine data, og sikkerhetskopiere disse ut på skylagrings tjenestene som finnes. I mange tilfeller vil elevene også klare seg med gratisplassen som blir tilbudt av leverandørene (iDriveSync med 10GB gratis lagring). Er tiden kommet for å flytte ut denne tjenesten?
Det finnes fortsatt argumenter for å ha lagringen lokalt. Båndbredde, data på avveie ift usikker lagring på servere rundt om i verden, egen kontroll på egne data, osv. Personvernet må ivaretas og vurderinger, helseopplysninger og karakterer bør få "særbehandling".
Jeg er absolutt "fan" av å ha minst mulig "jern" i kjelleren. Mindre vedlikeholdsarbeid for IT, og mindre hardware/software investeringer for skolen.



Kommentarer

  1. Dette var svært nyttig informasjon! Tusen takk!

    SvarSlett
  2. Flott artikkel. Eg var inne på box.net i går og dei tilbyr 50 gb gratis til visse typar e-postadresser. Dette kan vere interessant å sjå nærmare på. Kan du skrive litt om korleis de løyser eksamensaviklinga hos dykk? På sentral gitt eksamen byr dei ulike skyene på utfordringar i og med at vi då må vere offline. I vårt fylke (Sogn og Fj) skal dei slik eg forstår det tilby elevane ei eiga skylagringsteneste som dei også vil ha tilgang til under offline eksamen. Dette tykkjer eg virkar veldig spennande, men det er jo sikkert ikkje heilt gratis for fylkeskommunen :-)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar