Ny funksjon: Lås iPaden til en APP!

Apple introduserte i forrige uke nytt operativ system for mobile enheter, iOS6. Det kommer ut rundt høstferien en gang, og vil være en gratis oppgradering. Det inneholder en rekke nye funksjoner, og en av dem kalles "Single APP mode". Poenget med denne funksjonen, er at man da skal kunne låse iPaden til kun å bruke en APP, og ikke kunne komme tilbake til "Skrivebordet" når man trykker på "Hjem"-knappen.

Her følger noen av mine betrakninger rundt denne nye funksjonaliteten.

Funksjonen:
En lærer (eller administrator) skal nå kunne låse iPaden til kun å fungere med en APP. Det betyr at eleven ikke skal kunne aktivere andre APPer. Dette reduserer iPaden til en "blyant-og-papir" enhet, uten mulighet til å "switche" mellom flere APPer. Dette er en beslektet funksjon med den allerede eksisterende "Restriksjoner" innstillingen man finner under >Innstillinger>Generelt>Restriksjoner. Der kan man sette en kode, og bestemme hvilke APPer som skal være tilgjengelige. Med Single APP mode, kan man gå enda lenger , og bare aktivere én APP som skal fungere.

Positiv bruk av dette
Vi er i utgangspunktet ikke så opptatt av å begrense, men heller å utvide mulighetene elevene har for god læring, men det er selvfølgelig ètt sted denne funksjonen kan være nyttig. I de tilfellene hvor man skal gjennomføre en prøve/test, hvor ingen hjelpemidler er tillatt, kan Single APP mode gjøre jobben. Dette gjør det vanskeligere å jukse, i og med at man ikke får tak i andre ting som er lagret på iPaden, eller kan kommunisere digitalt med medelever og omverdenen. Dette gjør iPaden til en digital utgave av penn og papir.

Utfordringer med en slik løsning
Dette er en funksjon som, slik jeg ser det, skal brukes i svært begrenset omfang. Noe annen bruk en i en prøvefunksjon, er vanskelig å se for seg, hvis vi tenker på iPaden i klasserommet. Den frarøver eleven frihet og mulighet til læring, og iPaden blir lite inspirerende å bruke.
En annen fare jeg ser, er at elever kan "herje" med hverandre. Hvis noen går fra iPaden sin i noen sekunder, og ikke låser den, vil det være en smal sak for en medelev å sette iPaden i "Single APP mode", og vil være eneste person som kan låse opp iPaden igjen. Dette kan volde endel problemer for elever og IT-avdelingen på skolen. Om dette blir et problem, vil kun tiden vise.

Kommentarer