Filbehandling på iPad

Fildeling på iPad, er kanskje det mest "ømme punktet" når det gjelder bruk av iPad i skolen. iOS har ikke noe filsystem som vi kan navigere i, slik vi er vant til fra Windows- og Mac baserte maskiner. Dataene vi lagrer på iPaden, blir som kjent lagret inne i APPene, noe som fustrerer noen.
I tillegg er iPadens lagringsplass begrenset (i skolesammenheng er det som regel 16GB varianten som brukes). Vi vil etterhvert trenge eksterne lagringsområder, hvor vi enkelt kan lagre, og hente frem tidligere lagrede filer og data.
APPen iFiles (kr.28,- på APPstore) kan være et slikt knutepunkt, for å lagre data opp og ned på iPaden. Med denne kan du knytte deg til mange skylagringstjenester, og den fungerer som en slags "sky-hub", som gjør det enkelt å flytte filer hit og dit.
Denne APPen er det som kommer nærmest en filbehandler på iPaden (tips meg hvis du vet om noe bedre!).

Det begynner å bli mange skylagringstjenester tilgjengelig, og mange føler nok dette uoversiktlig og forvirrende. Bare hos oss på Gjennestad har vi tatt i bruk Dropbox, box.net og Google APPs med Picasa. I tillegg har nettopp iCloud blitt introdusert med iOS5.
Her kommer en kort "presentasjon" av disse, og hvilke muligheter og begrensninger hver enkelt har.

Dropbox
Dette er vel den mest utbredte og brukte skylagringstjenesten. De var tidlig ute, og mange har registrert seg der. Den fungerer på alle plattformer, og det er enkelt å legge/hente filer både fra PC/Mac, iPad og Smarttelefoner. Det er også enkelt å opprette delte mapper, og invitere venner til å få adgang til disse. Kan derfor virke bra der samarbeid om filer er nødvendig. Absolutt den mest brukervennlige tjenesten.
Gratisversjonen gir deg 2 GB lagringsplass, men du kan øke denne ved å verve venner, og få den opp i 8GB. Skal du ha mer enn dette, koster en oppgradering til 50GB $99.00 pr. år og 100GB koster $199.00 pr. år.

box.net
I disse dager kjører box.net et introduksjonstilbud, med å gi bort hele 50GB lagringsplass gratis. Derfor har vi oppfordret alle elever og lærere til å registrere seg her. 50GB i skyen koster normalt en god del penger. Etter å ha tittet litt på denne tjenesten, må jeg nok si at brukervennligheten ligger betydelig bak Dropbox. Det er f.eks ikke mulig å laste opp filer fra iPaden, ved å bruke deres egen box.net APP. Dette er et stort minus. De har imidlertid lovet at dette kommer i fremtidige versjoner av APPen. I mellomtiden, hvis vi investerer i iFiles blir box.net mer brukervennlig. Her er det nemlig mulig å laste opp filer rett i "boxen". Så min anbefaling er; registrer deg nå, få 50GB lagringsplass, så ser vi om ikke vi kan få bruk for det på en god måte.

Google Apps
En del av oss på Gjennestad, har i en tid brukt Google Apps, og er strålende fornøyd med det. Personlig bruker jeg nesten ikke noe annet når jeg sitter på min Mac eller en annen PC. Dette er mer enn en skylagring. Pakken inneholder mail, kalender, officepakke, lagring + mye mer.
En utfordring her, er at webgrensesnittet ikke er optimalisert for iPad ennå, slik at det å redigere Google-dokumenter på iPaden ikke går helt knirkefritt. Men filene kan lastes ned på iPaden og jobbes videre med i f.eks Pages eller Numbers. Det er begrenset lagringskapasitet tilgjengelig  i standardversjonen (1GB). Det må imidlertid legges til at Google Dokumenter (laget i Googles Officepakke) regnes ikke inn i denne lagringsplassen. Google har vel markedets rimeligste oppgraderinger når det gjelder lagringsplass; 20GB koster $5 pr år, 80GB koster $20 pr år, 200GB koster $50 pr år, 400GB koster $100 pr. år og 1TB koster $256 kr år. Denne plassen kan brukes til både dokumenter og bilder (Picasa Webalbum - se under).

Picasa Webalbum
Dette er Googles bildeløsning, der man enkelt kan opprette album "i skyen", og dele bilder med venner. En god løsning, som jeg selv bruker mye. I tillegg til å ha mulighet å dele bilder, er dette en god løsning for backup av bilder - som ofte er umistelige. Har du vært på tur med en klasse, og ønsker å dele bildene derifra, gjør det fra  Picasa Webalbum, og turkameratene kan laste ned de bildene de selv ønsker. Har andre tatt bilder fra samme turen, kan du gi dem mulighet til å laste bilder opp i samme album. Nyttig.

Alle disse tjenestene kan vi kople oss til via iFiles som gjør det enkelt å nå innhold fra iPaden. I tillegg støtter iFiles en rekke andre lagringstjenester - som jeg ikke nevner her.
Det den imidlertid ikke støtter ennå, er iCloud. Vi har altså ikke mulighet å kople oss til iCloud via iFiles. Dette savner jeg veldig. Foreløpig oppleves filene lagret i iCloud litt utilgjengelig.

iCloud
Dette er Apples nye tjeneste, og tilbyr automatisk lagring av filene på iPaden. Dette fungerer meget bra i forhold til iWork programmene (Pages, Numbers, KeyNote). Litt av problemet, er at iCloud er mer lukket enn de andre tjenestene, det betyr at foreløpig kan ikke andre enn Apples egne APPer lagre i iCloud. Apples tidligere løsninger med MobileMe og iDisk gjorde dette mulig, så det vil overraske meg mye hvis ikke iCloud blir litt mer åpen etterhvert.
Apple gir oss gratis 5GB lagringsplass gratis, noe som vil holde for backup av viktige iWork dokumenter + endel av bildene. Ønsker man imidlertid en total backup iPaden, slik at alle data, APPer, innstillinger skal taes backup av, kommer man fort til kort. Jeg anbefaler derfor at man investerer kr. 140,- pr. år for 10GB ekstra, slik at en 16GB iPad kan sikkerhetskopieres 100%. Det er en billig forsikring av viktige data.

Så litt om iFiles!
Har nevnt denne APPen tidligere i innlegget. Det er en APP som kan sammenlignes med en filbehandler, bare at den håndterer forskjellige sky-lagringer - og fungerer altså som en "sky-hub".

Min iFiles ser slik ut:
På venstre side ser vi de sky-tjenestene som jeg har koplet meg til, i tillegg til den lokale mappa "Lokale filer". Her kan jeg altså enkelt nå mine filer som ligger lagret der ute et sted.

På "+" tegnet nederst, har jeg mulighet til å laste opp filer, bilder eller lage nye mapper og undermapper - som vi er vant til fra PCen.
Man kan ikke direkte dra en fil fra en sky-tjeneste til en annen. Det vi da må gjøre, er å laste ned filen f.eks. fra Dropbox, for så å laste den opp igjen til box.net. Alt dette gjøres i iFiles.
I tillegg kan man åpne filer i ønskede programmer, sende som epost, pluss mange andre funksjoner. Det er også mulig å sette opp iFiles som en trådløs, lokal lagringsboks, hvis man skal flytte filer fra en iPad til en annen. Bilder og video kan taes direkte i iFiles og legges i ønskede mapper f.eks i box.net.
I mapper med mye innhold, kan man få innholdet listet på forskjellige måter, alt etter hva som er mest hensiktsmessig.

Konklusjon
Etterhvert som skylagringsløsningene blir flere og flere, og vi etterhvert har dataene våre lagret på forskjellige steder, er iFiles det beste verktøyet jeg har funnet for å håndtere disse lagringsstedene på en fornuftig måte. APPen koster kr. 28,- og er vel verd pengene, spesielt hvis man har skaffet seg 50GB gratis lagring hos box.net, men lurer på hvordan man skal bruke det.

Kommentarer