Hvordan mestre iPaden til fingerspissene


Alt skjer på skjermen. Unntaket er hjemknappen på overflaten og tre knapper til på siden (volum, lydløs og låseknappen). Ellers er det stort sett ulike fingerøvelser som trengs for å mestre iPaden til fingerspissene. Nedenfor har jeg listet opp 7 fingerøvelser du bør kunne for å bli ekspert på iPad. De er enkle, selvfølgelige og lett og huske.



  1. Trykk med en finger
    Selvfølgelig, grunnleggende og genialt. Trykk på noe når du vil gjøre noe. Du trykker på appene for å aktivere dem eller du trykker i teksten for å plassere tekstmarkøren. Står du fast er det helt sikkert noe å trykke på. Barn tenker sjelden på at noe går i stykker når man trykker. Det bør ikke du heller.
  2. Trykk og hold med en finger
    Dette er viktig når du vil kopiere eller markere noe. Trykk og hold på et bilde så vil kopieringsknappen komme til syne. Trykk og hold i en tekst og et forstørrelsesglass dukker opp hvor du kan plassere markøren akkurat der du vil. Når du slipper, kommer en liten meny opp med knapper som marker, kopier eller andre muligheter – avhengig av hvilken app du bruker. Når du markerer en tekst, flytter du på de blå markørene. Deretter kan du for eksempel kopiere teksten. Trykk og hold på en app, og den begynner å skjelve, og du kan flytte den eller slette den. Du må trykke på hjemknappen for at appene skal slutte å skjelve.
  3. Dobbeltrykk
    Dobbeltrykk gir litt forskjellig resultat avhengig av hvor du er. Det vanligste er at den forstørrer et bilde eller en tekst. Dobbeltrykk igjen og du går tilbake til vanlig størrelse på bilde og tekst. Dobbeltrykk i en tekstboks i Pages eller Keynote får å redigere teksten.
  4. Sveip
    Sveip en side med en finger for å bytte side, sveip for å bytte fra bilde til bilde. En sveip oppover i Safari ruller siden fort nedover.
  5. Hold og dra
    Når du ønsker mer nøyaktighet i navigeringen i Safari, holder du og drar i siden. Du kan også dra i apper når de skjelver (trykk og hold først) for å omorganisere på hjemskjermen. Drar du en app oppå en annen, lager du en mappe. Du kan selvfølgelig dra en app ut av en mappe. Dra en app helt til siden, og den flyter over til en ny side. Drar du fingeren til høyre på en epost i innboksen, dukker det opp en slettknapp.
  6. Knip eller utvid med to fingre
    Med for eksempel pekefinger og tommelfinger på skjermen, knip sammen eller utvid for å forminske eller forstørre det du ser. I Pages eller Keynote kan du vri med to fingre og du roterer bildet eller objektet du vrir på.
  7. Trykk med to fingre
    Et trykk med to fingre på et åpnet bilde vil lukke det.

Kommentarer